Jak zaprojektować wymarzoną kuchnie ?

Jak zaprojektować wymarzoną kuchnie ?

Jak zaprojektować wymarzoną kuchnię?

Jeśli trafiłeś tutaj i czytasz ten tekst, to najprawdopodobniej stoisz u progu przygody, jaką jest zaprojektowanie własnej kuchni. Czy to aranżowanie od podstaw nowo urządzanego wnętrza, czy też planowanie generalnego remontu używanej już przez Ciebie kuchni – przyjdziemy Ci z pomocą. Jako firma, możemy wykonać dla Ciebie projekt i wizualizację wymarzonego wnętrza. Jeśli jednak chcesz podjąć się tego zadania sam, podpowiemy Ci, na co zwrócić uwagę w całym przedsięwzięciu.

Kuchnia – o czym myślisz, kiedy słyszysz to słowo? Kojarzy Ci się z bezpieczeństwem, i zapachem babcinego ciasta? A może ze spotkaniami z przyjaciółką na plotkach przy kawie czy winie w jej nowoczesnej, ale ciepłej i przytulnej kuchni? Niezależnie od skojarzeń, jakie budzi, nie sposób nie zgodzić się z uniwersalnym stwierdzeniem, że kuchnia jest sercem domu. To tu, w centrum domowego życia, gotujemy, spędzamy czas z rodziną, pijemy kawę i przyjmujemy bliskich przyjaciół. Od jej dobrego rozplanowania i funkcjonalnego zagospodarowania zależeć będzie nasz codzienny komfort i dobre samopoczucie. 

Zaplanuj układ na dobry początek

Zanim przystąpimy do wyboru rodzaju i kolorów blatu i frontów oraz innych detali, należy zaplanować układ kuchni. Na początek przyda Ci się kartka i długopis. Zastanów się, jaki ogólny układ ma mieć Twoja kuchnia? Na których ścianach chciałbyś umieścić zabudowę? Przy planowaniu zabudowania postaraj się pamiętać o barierach konstrukcyjnych, takich jak nietypowy układ, rury biegnące w ścianach i tym podobnych niespodziankach. Ważne, by mieć świadomość, że nie każdy pomysł jest zawsze w całości możliwy do zrealizowania (szczególnie w przypadku remontów kuchni). Wówczas trzeba być gotowym na kompromisy i dopasować projekt do stanu faktycznego, co w całkowitym rozrachunku pozwoli na uzyskanie bardziej funkcjonalnego i praktycznego efektu.

Wyspa kuchenna – tak, czy nie?

Jednym z elementów zabudowy, popularnym w nowoczesnych kuchniach, jest wyspa kuchenna. Planujesz umieścić wyspę w projekcie swojej kuchni? Zrób w takim razie prosty test – ustaw kilka kartonów w miejscu, w którym masz zamiar ją postawić i sprawdź, czy nie ogranicza Twojego pola manewru. Wyspa jest efektownym rozwiązaniem, ale nie powinna zabierać zbyt wiele cennej przestrzeni.

Układ kuchni – na jaki się zdecydować?

Wśród podstawowych układów kuchni wyróżniamy kuchnie:

– w jednym rzędzie

w jednym rzędzie z wyspą

– w dwóch rzędach (naprzeciwko siebie)

– w kształcie litery „L”

– w kształcie litery „U”

– w kształcie litery „G” (może być również w kształcie litery „U” + wyspa)

Pięć stref kuchennych dla codziennego komfortu

Gdy już wybierzesz optymalny dla siebie układ pomieszczenia, kolejnym krokiem jest podział kuchni na strefy, których odpowiednie zagospodarowanie usprawni kuchenne czynności, skracając czas niezbędnych do wykonania zadań. Poniżej zamieszczamy ilustrację obrazującą 5 podstawowych stref, jakie powinny znaleźć się w Twojej kuchni.


By uczynić łatwiejszym podział na strefy wybranego przez Ciebie układu kuchni, przygotowaliśmy schematy, które w znacznym stopniu ułatwią to zadanie. Obrazują one optymalny podział stref w przypadku konkretnych układów kuchni.

Kolejność stref powinna być zaplanowana zgodnie z ruchem wskazówek zegara dla osób praworęcznych i analogicznie odwrotnie dla osób leworęcznych.

Projektowanie kuchni – zasada trójkąta roboczego

W procesie projektowania kuchni warto również pamiętać o istotnej zasadzie “trójkąta  roboczego”, opracowanej w latach 50-tych. Naukowo udowodniono, że podczas wykonywania czynności kuchennych, takich jak gotowanie czy pieczenie, człowiek najczęściej porusza się w obrębie pewnych rejonów, z których można obrazowo utworzyć trójkąt.

Zasada trójkąta roboczego obrazuje położenie najważniejszych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika na wierzchołkach trójkąta. Określa też odległości, jakie powinny być zachowane pomiędzy poszczególnymi elementami. 

Dzięki rozmieszczeniu kluczowych punktów na wierzchołkach trójkąta, są one usytuowane blisko siebie, co sprawia, że przygotowując posiłki pokonujemy krótsze dystanse. To automatycznie skraca czas pracy i zmniejsza ilość energii, którą musimy włożyć w prace kuchenne. Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w następujących przedziałach:

  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach),
  • między lodówką a kuchenką: 120-270 cm.

Blat na idealną wysokość

Ważną rzeczą jest zaplanowanie wysokości blatów roboczych. Standardowo jest to 85-86 cm do górnej części blatu; coraz częściej jednak szafki dolne w nowoczesnych kuchniach projektowane są na wysokość 90 cm.

Podstawowa zasada w kwestii wysokości blatu sprowadza się do dostosowania wysokości blatu roboczego, jak również wysokości, na jakiej wiszą szafki górne (minimum 55-60 cm od blatu) do wzrostu osoby, która najczęściej będzie pracowała w kuchni.

Jak sprawdzić idealną dla Ciebie wysokość blatu? Jeżeli staniesz prosto i zegniesz rękę w łokciu tak, aby przedramię ułożone było równolegle do podłogi, to wysokość ta po odjęciu 20 centymetrów będzie dla Ciebie najwygodniejszą wysokością blatu roboczego.

Funkcjonalny system przechowywania

Mając już ogólny zarys kuchni, możemy przejść do rozplanowania poszczególnych szafek i usytuowania konkretnych w danym miejscu rozwiązań. Poniżej znajdziesz kilka przydatnych rad dotyczących systemu przechowywania w poszczególnych strefach.

  1. Strefa zapasów – poza lodówką i zamrażarką, powinna się w niej znaleźć szafka przeznaczona na spiżarnię, w której mogą być przechowywane artykuły takie jak: przetwory, słodycze, zapasy cukru czy mąki. Standardową szafkę można zastąpić tutaj wysokim koszem CARGO lub wygodniejszym w użyciu koszem SPACE TOWER firmy Blum. Sprawdzają się tutaj również klasyczne półki w słupku.
  2. Strefa przechowywania to obszar, w którym można umieścić wszystkie przedmioty codziennego użytku, takie jak talerze, kieliszki, pojemniki na żywność, sztućce czy zastawa kawowa itp. Dobrym pomysłem na przechowywanie zastawy świątecznej czy kawowej jest umieszczenie jej  w przeszklonych szafkach górnych; kubki, szklanki czy kieliszki również powinny znaleźć swoje miejsce na dolnej półce szafek górnych. Talerze dobrze jest przechowywać w szufladach z pełnym wysuwem w przeznaczonych do tego uchwytach (np. Orga Line Blum lub bardzo podobnych firmy GTV) na pierwszej półce szafek górnych lub półkach w słupku.
  3. Strefa zmywania to zlewozmywak czy zmywarka, ale też miejsce na detergenty, ściereczki oraz miejsce do osuszania naczyń, ociekacz zlewozmywaka lub szklaną płytkę umieszczoną na blacie. Warto umiejscowić tu również kosz na śmieci, np. kosz z sortownikiem wysuwany wraz z szufladą pod zlewozmywakiem. Dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie systemu Servo Drive UNO firmy Blum, czyli elektrycznego wspomagania ruchu. Pozwala to na otwarcie ciężkiej szuflady z koszem na śmieci poprzez przyciśnięcie frontu np. kolanem. Zachowujemy jednocześnie czystość frontu podczas pracy i wyrzucania odpadków.
  4. Strefa przygotowania to główne miejsce przyrządzania posiłków oraz produktów do dalszej obróbki. Kluczowym elementem tej strefy jest jak największy blat roboczy, w którego sąsiedztwie znajdować się będzie gniazdko elektryczne (ciekawym rozwiązaniem na dodatkowe zasilanie jest umieszczenie w blacie wysuwanego gniazdka). Strefa posiadać musi też łatwy dostęp do przedmiotów używanych podczas gotowania, takich jak narzędzia kuchenne, noże, deska do krojenia czy chociażby przyprawy. 

Szczególnie w tym rejonie kuchni pamiętać należy o dodatkowym oświetleniu blatu roboczego. Najbardziej popularnym i ekonomicznym w tym momencie wyborem jest oświetlenie led, montowane od spodu szafek górnych.

5.Strefa gotowania – to tutaj powinny się znaleźć sprzęty, takie jak płyta grzewcza, piekarnik, pochłaniacz oraz ewentualnie kuchenka mikrofalowa, a pod ręką garnki, patelnie, pokrywki itp. Strefę gotowania warto wyposażyć również w wygodny system przechowywania w postaci szafek lub szuflad kuchennych.

Komfort w kuchni – szuflady, czy szafki?

Na co postawić w strefie gotowania – szafki, czy szuflady? Jeszcze raz z pełną odpowiedzialnością mówimy: oczywiście, że szuflady! Najlepiej jak najwięcej i tylko z pełnym wysuwem. Powinny się w nich znaleźć: sztućce robocze, przyprawy,  półmiski, blender i inne rzeczy potrzebne podczas przygotowania posiłku. Wąski kosz Cargo jest również dobrym pomysłem, jeśli chodzi o przechowywanie przypraw czy niskich butelek, takich jak pojemniki na olej czy ocet.

Szuflady z pełnym wysuwem to najbardziej atrakcyjny i praktyczny system przechowywania. Jeśli zależy Ci na tym, aby zachować fronty bez podziału, możesz zastosować szuflady wewnętrzne (również jako alternatywę dla klasycznych koszy Cargo, podpinając 2 lub 3 boxy do jednego frontu).

Jak zaprojektować szafki górne?

Oczywistym jest, że na pewnych wysokościach stosowanie systemów wysuwnych mija się z celem. Z tego powodu w szafkach górnych najlepiej sprawdzają się klasyczne półki – można zastąpić je szklanymi, co daje ładniejszy efekt wizualny, który dodatkowo uatrakcyjni np. podświetlenie. Możliwości mamy naprawdę bardzo wiele. 

Idąc krok dalej, czy w szafkach górnych lepiej postawić na klapy czy drzwiczki? Tutaj liczą się przede wszystkim upodobania użytkownika kuchni. Kuchnie klasyczne to zazwyczaj drzwiczki, natomiast w kuchniach nowoczesnych częściej spotkamy się z frontami uchylnymi, chociaż nie jest to regułą. Jeśli wysokość frontu jest zbyt mała, aby wykorzystać klasyczny sposób otwierania, warto zastosować klapy (bardzo często tak wygląda front nad lodówką). Jeśli wysokość jest natomiast zbyt duża, to ma miejsce sytuacja dokładnie odwrotna i jedyną możliwością jest otwieranie na bok. Ponieważ istnieje bardzo dużo możliwości otwierania klap górnych, jakie dają siłowniki Aventos firmy Blum, pole do popisu jest bardzo duże.

Jak zagospodarować szafki narożne?

Mamy tutaj trzy sposoby w zależności od konstrukcji szafki. Możliwe jest zamontowanie kosza obrotowego, jednak jest to mało praktyczne i rzadko używane rozwiązanie. Poza koszami, można zastosować klasyczne półki, jednak znacznie utrudnia to dostęp do przechowywanych przedmiotów, zwłaszcza w przypadku konstrukcji szafki „przechodzącej”, w której montujemy kosze Le Mans czy Magic Corner. W szafkach narożnych sprawdzą się najlepiej: półki Le Mans i kosze Magic Corner, których ceny zależnie od producenta wahają się w przedziale 1000 zł – 2500 zł (oryginalne produkty firmy Peka). Zasługujące na uwagę rozwiązanie to także szuflady Space Corner firmy Blum.

Na naszej stronie, w zakładce „materiały” znajdziesz wybrane systemy i rozwiązania, które stosujemy w naszych meblach. W następnej części cyklu „Jak zaprojektować wymarzoną kuchnię?” skupimy się na wyglądzie i szeroko pojętych walorach estetycznych oraz podpowiemy, jak mają się one do wytrzymałości i wygody użytkowania. Rozwiniemy też kwestie materiałów i kolorów „przyjaznych”, jeśli chodzi o utrzymanie czystości w kuchni. Zastanowimy się nad wyborem materiału oraz kolorystyki frontów, wyborem blatu czy doborem uchwytów. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania naszego bloga! Do usłyszenia już wkrótce!

Tekst: Kamil Grabysa

Redakcja: Anna Galewicz

*w artykule został wykorzystany materiał graficzny zapożyczony ze strony www.blum.com

Copyright © 2020 G2 - Fiori | Polityka prywatności