Jak zaprojektować wymarzoną kuchnie ?

Jak zaprojektować wymarzoną kuchnie ?

Jeśli trafiłeś tutaj i czytasz ten tekst, to najprawdopodobniej stoisz u progu przygody, jaką jest zaprojektowanie własnej kuchni. Czy to projektowanie od podstaw do nowo urządzanego wnętrza, czy też planowanie generalnego remontu używanej już przez Ciebie kuchni – mogę przyjść Ci z pomocą. Jako firma możemy wykonać dla Ciebie projekt i wizualizację wymarzonego wnętrza. Jeśli jednak chcesz podjąć się tego zadania sam, to chętnie podpowiem Ci, na co zwrócić uwagę w całym procesie.

Kuchnia – o czym myślisz, kiedy słyszysz to słowo? Być może przed oczami widzisz wówczas babcię, która wśród wysłużonych sprzętów krząta się, aby przygotować cudownie pachnące ciasto dla wnuków? A może przychodzą Ci na myśl tradycyjne, cotygodniowe spotkania z przyjaciółką, podczas których przy kawie czy winie i wymianie plotek wspólnie gotujecie w jej nowoczesnej, ale ciepłej i przytulnej kuchni?
Skojarzeń może być mnóstwo – co najmniej tyle, ilu nas jest i ile kuchni każdemu z nas utkwiło w pamięci w trakcie naszego życia. Istnieje jednak uniwersalne stwierdzenie – niewątpliwie kuchnia jest miejscem, które skupia pozytywne emocje całej rodziny. Jest w centrum domowego życia – to tutaj gotujemy, spędzamy czas z rodziną, pijemy kawę czy przyjmujemy bliskich przyjaciół.
Chyba zgodzisz się ze mną, że kuchnia może być nazywana sercem domu? Jeśli tak, to na pewno rozumiesz konieczność dobrego jej rozplanowania i zagospodarowania – w końcu o serce należy dbać, aby prawidłowo funkcjonowało i było zdrowe. Ponadto, odkąd kuchnia stała się również miejscem towarzyskich spotkań, powinna być wygodna i przytulna nie tylko dla Ciebie, ale również dla Twoich gości – stanowi bowiem Twoją wizytówkę.


Najtrudniejsze są początki – więc od czego zacząć? Niech zgadnę – teraz pewnie myślisz, że Twoim głównym zadaniem będzie wybór kolorów czy wzorów? Jeśli tak, to niestety muszę wyprowadzić Cię z błędu – na inspiracje przyjdzie czas nieco później.
Na początek przyda Ci się kartka i długopis. Zastanów się, jaki ogólny układ ma mieć Twoja kuchnia? Na których ścianach chciałbyś umieścić zabudowę? Przy planowaniu zabudowania postaraj się pamiętać o barierach konstrukcyjnych, takich jak nietypowy układ, rury biegnące w ścianach czy innych tym podobnych niespodziankach. Ważne, abyś tutaj uświadomił sobie, że nie zawsze Twój pomysł będzie w całości możliwy do zrealizowania (taka sytuacja szczególnie często ma miejsce przy remontach kuchni). Wówczas musisz być gotowy na kompromis i dopasować projekt do stanu faktycznego, co w całkowitym rozrachunku pozwoli Ci na uzyskanie bardziej funkcjonalnego i praktycznego efektu.
Jednym z elementów zabudowy, popularnym w nowoczesnych kuchniach, jest wyspa. Planujesz umieścić wyspę w projekcie swojej kuchni? Zrób w takim razie prosty test – ustaw kilka kartonów w miejscu, w którym masz zamiar ją postawić, i sprawdź, czy nie ogranicza Twojego pola manewru. Wyspa jest efektownym rozwiązaniem, ale nie może zabierać Ci przestrzeni, która jest Ci tak samo potrzebna jak wszelkie inne kuchenne sprzęty.
Pozwól teraz, że przybliżę Ci kilka podstawowych układów kuchni:

– w jednym rzędzie

w jednym rzędzie z wyspą

– w dwóch rzędach (naprzeciwko siebie)

– w kształcie litery „L”

– w kształcie litery „U”

– w kształcie litery „G” (może być również w kształcie litery „U” + wyspa)

Kolejnym krokiem jest dla Ciebie podział kuchni na strefy, które w przyszłości ułatwią i uprzyjemnią Ci codzienne zajęcia w kuchni, a przy tym znacznie skrócą czas ich wykonania.

Poniżej ilustracja, która obrazuje 5 podstawowych stref, jakie powinny znaleźć się w Twojej kuchni.

Aby pomóc Ci podzielić na strefy Twój konkretny układ kuchni, przygotowałem schematy, które w znaczny sposób Ci to ułatwią. Obrazują one optymalny podział stref w przypadku każdego z opisanych tutaj układów.

Kolejność stref powinna być zaplanowana zgodnie z ruchem wskazówek zegara dla osób praworęcznych i analogicznie odwrotnie dla osób leworęcznych.

Warto, abyś w procesie projektowania pamiętał o istotnej zasadzie “trójkąta  roboczego”, opracowanej w latach 50-tych.

Naukowo udowodniono, że podczas wykonywania czynności w kuchni, takich jak gotowanie czy pieczenie, człowiek najczęściej porusza się w obrębie pewnych rejonów, z których można obrazowo utworzyć trójkąt, stąd jej nazwa.

Zasada ta obrazuje położenie najważniejszych elementów wyposażenia kuchni: lodówki, zlewozmywaka i płyty kuchennej/piekarnika na wierzchołkach trójkąta, określa też odległości, jakie powinny być zachowane pomiędzy nimi.

Sprawia to, że sprzęty i produkty niezbędne przy pracy w kuchni są usytuowane jak najbliżej siebie, co sprawia, że podczas np. przygotowywania posiłku pokonujemy znacznie krótsze dystanse, co automatycznie skraca czas pracy i zmniejsza ilość energii, którą musimy w nią włożyć.

Odległości między urządzeniami w trójkącie roboczym powinny mieścić się w następujących przedziałach:


  • między lodówką a zlewozmywakiem: 120-210 cm,
  • między zlewozmywakiem a kuchenką: 120-210 cm (ew. 90 cm w małych pomieszczeniach),
  • między lodówką a kuchenką: 120- 270 cm.

Kolejną ważną rzeczą jest zaplanowanie wysokości blatów roboczych. Standardowo jest to 85-86 cm do górnej części blatu; coraz częściej jednak szafki dolne w nowoczesnych kuchniach projektowane są na wysokość 90 cm.

Jest jedna podstawowa zasada w tej kwestii – wysokość blatu roboczego, jak również wysokość, na jakiej wiszą szafki górne (minimum 55-60 cm od blatu) powinna być dostosowana do wzrostu osoby,  która najczęściej będzie pracowała w kuchni.

Jak sprawdzić idealną dla Ciebie wysokość blatu? Jeżeli staniesz prosto i zegniesz rękę w łokciu tak, aby przedramię ułożone było równolegle do podłogi, to wysokość ta po odjęciu 20 centymetrów będzie dla Ciebie najwygodniejszą wysokością blatu roboczego.

Nie bez powodu proste rozwiązania są najlepsze – u osób dorosłych ta zasada sprawdza się bez wyjątku.

Przebrnęliśmy z sukcesem przez kilka kluczowych zagadnień, masz obraz jak dzieli się Twoja kuchnia – możemy więc przejść do planowania poszczególnych szafek i rozwiązań w danym miejscu.

Powiem Ci też co i w jaki sposób przechowywać w konkretnych strefach.

W strefie zapasów, poza lodówką i zamrażarką, powinna się znaleźć szafka przeznaczona na spiżarnię, w której mogą być przechowywane np. przetwory, słodycze, zapasy cukru czy mąki.

Standardową szafkę można zastąpić tutaj wysokim koszem CARGO lub wygodniejszym w użyciu

koszem SPACE TOWER firmy Blum. Sprawdzają się tutaj również klasyczne półki w słupku.

Strefa przechowywania to miejsce, w którym można umieścić wszystkie przedmioty codziennego użytku, takie jak talerze, kieliszki, pojemniki na żywność, sztućce czy zastawa kawowa itp.

Dobrym pomysłem na przechowywanie zastawy świątecznej czy kawowej jest umieszczenie jej w przeszklonych szafkach górnych; kubki, szklanki czy kieliszki również powinny znaleźć swoje miejsce na dolnej półce szafek górnych. Talerze dobrze jest przechowywać w szufladach z pełnym wysuwem w przeznaczonych do tego uchwytach (np. Orga Line Blum lub bardzo podobnych firmy GTV) na pierwszej półce szafek górnych lub półkach w słupku.

Strefa zmywania to – jak nazwa wskazuje – zlewozmywak czy zmywarka, ale też miejsce na detergenty, ściereczki oraz miejsce do osuszania naczyń, ociekacz zlewozmywaka lub szklaną płytkę, umieszczoną na blacie.

Trzeba tu także pomyśleć o koszu na śmieci; dobrym rozwiązaniem jest kosz z sortownikiem wysuwany wraz z szufladą pod zlewozmywakiem. Dobrym pomysłem jest zastosowanie systemu Servo Drive UNO firmy Blum, czyli elektrycznego wspomagania ruchu. Ułatwia to zachowanie czystości frontu podczas pracy w kuchni i wrzucaniu odpadków do kosza.

Pozwala to na otwarcie ciężkiej szuflady z koszem na śmieci poprzez przyciśnięcie frontu np. kolanem.

Strefa przygotowania to główne miejsce przygotowywania posiłków oraz produktów do dalszej obróbki. Kluczowym elementem tej strefy jest jak największy blat roboczy, w którego sąsiedztwie jest gniazdko elektryczne oraz dostęp do przedmiotów używanych podczas gotowania, takich jak narzędzia kuchenne, noże, deska do krojenia czy chociażby przyprawy.

Ciekawym pomysłem na dodatkowe zasilanie jest umieszczenie w blacie wysuwanego gniazdka.

Zwłaszcza w tym rejonie kuchni należy pamiętać również o dodatkowym oświetleniu blatu roboczego. Najbardziej popularnym i ekonomicznym w tym momencie wyborem jest oświetlenie led, montowane od spodu szafek górnych.

Jeśli mowa o strefie gotowania, to tutaj oczywiście powinny się znaleźć sprzęty, takie jak płyta grzewcza, piekarnik, pochłaniacz oraz ewentualnie kuchenka mikrofalowa, a pod ręką garnki, patelnie, pokrywki itp.

Na co postawić w tej strefie, szafki czy szuflady?

Jeszcze raz z pełną odpowiedzialnością mówię – oczywiście, że szuflady!

Najlepiej jak najwięcej i tylko z pełnym wysuwem.

Powinny się w nich znaleźć sztućce robocze, przyprawy,  półmiski, blender czy inne rzeczy potrzebne podczas przygotowania posiłku. Wąski kosz Cargo jest również dobrym pomysłem, jeśli chodzi o przechowywanie przypraw czy niskich butelek, takich jak na olej czy ocet.

Pewnie zastanawiasz się teraz – szuflady to dobry pomysł na wszystko?

Szuflady z pełnym wysuwem to najbardziej atrakcyjny i praktyczny sposób przechowywania. Jeśli zależy Ci na tym, aby zachować fronty bez podziału, możesz zastosować również szuflady wewnętrzne; można je zastosować także w alternatywie do klasycznych koszy Cargo, podpinając 2 lub 3 boxy do jednego frontu.

Oczywistym jest, że na pewnych wysokościach stosowanie systemów wysuwnych mija się z celem. Z tego powodu w szafkach górnych najlepiej sprawdzają się klasyczne półki – można zastąpić je szklanymi, co daje ładniejszy efekt wizualny i daje możliwość np. podświetlenia.

Możliwości mamy naprawdę bardzo wiele.

Idąc krok dalej, czy w szafkach górnych lepiej postawić na klapy czy drzwiczki?

Tutaj główną rolę grają upodobania użytkownika kuchni; kuchnie klasyczne to zazwyczaj drzwiczki, natomiast w kuchniach nowoczesnych częściej spotkamy się z frontami uchylnymi, chociaż to żadna reguła.

Jeśli wysokość frontu jest zbyt mała, aby zastosować klasyczny sposób otwierania, wymaga to zastosowania klapy (bardzo często tak wygląda front nad lodówką),  natomiast jeśli jest zbyt duża, to następuje sytuacja dokładnie odwrotna i jedyną możliwością jest otwieranie na bok.

Pole do popisu jest duże, ponieważ istnieje bardzo dużo możliwości otwierania klap górnych, jakie dają siłowniki Aventos firmy Blum.

Jak zagospodarować szafki narożne ?

Mamy tutaj trzy sposoby w zależności od konstrukcji szafki. Możliwe jest zamontowanie kosza obrotowego, jednak jest to mało praktyczne i rzadko używane rozwiązanie. Oprócz

zagospodarowania miejsca przez kosze można zastosować klasyczne półki, jednak znacznie utrudnia to dostęp do przechowywanych przedmiotów, zwłaszcza w przypadku konstrukcji szafki „przechodzącej”, w której montujemy kosze Le Mans czy Magic Corner.  

-półki Le Mans

-kosz Magic Corner

-szuflady Space Corner firmy blum

Półki Le Mans oraz Magic Corner możemy dostać u różnych producentów; cena oryginalnych produktów firmy Peka to w zależności od szafki ok. 2500 zł, natomiast podobnie działające systemy innych producentów można nabyć od około 1000 zł.

Na naszej stronie, w zakładce „materiały” znajdziesz wybrane systemy i rozwiązania, które stosujemy w naszych meblach. W następnej części cyklu „Jak zaprojektować wymarzoną kuchnię” skupimy się na wyglądzie i szeroko pojętych walorach estetycznych oraz jak mają się one do wytrzymałości i wygody użytkowania. Rozwiniemy też kwestie materiałów i kolorów „przyjaznych”, jeśli chodzi o utrzymanie czystości w kuchni. Zastanowimy się nad wyborem materiału oraz kolorystyki frontów, wyborem blatu czy doborem uchwytów. Serdecznie zapraszamy do odwiedzania naszego bloga! Do usłyszenia już wkrótce!

*w artykule został wykorzystany materiał graficzny zapożyczony ze strony www.blum.com

Copyright © 2020 G2 - Fiori | Wszystkie prawa zastrzeżone